Ciekawe i bardzo smaczne połączenie smaku kokosa z jabłkami.

Co będziemy potrzebować:

300 ml mleka kokosowego

50 g nasion chia

1 łyżka miodu

2 duze jabłka (lub jedno jabłko i jedna gruszka)

1 łyżka wody

Przyprawy: imbir, cynamon, goździk

Przygotowanie:

  1. Wsypać chia do mleczka kokosowego i odstawić na minimum 30 minut do napęcznienia.
  2. Owoce pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  3. Wrzucić na rozgrzana patelnię.
  4. Dodać przyprawy: 1 łyżeczka świeżego imbiru lub szczypta suszonego, pół łyżeczki cynamonu, 1-2 rozgniecione goździki.
  5. Podsmażać nie dłużej niż 2 minuty.
  6. Dodać łyżkę wody i dusić do miękkości.
  7. Takie ciepłe owoce można już przełożyć do miseczki z mlekiem kokosowym i chia lub:
    1. duszone owoce można zblendować na ciepły, przyjemny mus i polać jak sosem
    2. mleko kokosowe z chia można zostawić w tej formie lub zblendować na bardziej budyniową konsystencję uzyskując strukturę puddingu.
    3. Owoce oczywiście można skarmelizować dodając zamiast łyżki wody 2 łyżki miodu i smażyć do uzyskania karmelowej struktury.
    4. Oczywiście można dodać inne ulubione przyprawy, najlepiej z kategorii przypraw korzennych jak: anyż gwiaździsty, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, skórka pomarańczowa