Awokado

 

Awokado to tzw. superfood – zawiera tyle składników odżywczych, że uwzględnienie go w diecie oznacza dobro dla naszego zdrowia. Codzienne jedzenie awokado może pozytywnie wpłynąć na zdrowie, m.in. dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i wspierają pracę serca. Owoc ten poprawia również pracę układu pokarmowego, gdyż zawiera dużo błonnika wspomagającego jelita. Dostarcza też antyoksydantów korzystnie wpływających na skórę, wzrok i ogólną odporność.

 

Ponieważ samo awokado ma neutralny smak, stanowi doskonałą bazę do koktajli i past kanapkowych (choć są także fani awokado, które traktują jak masło do chleba). Poniżej dwa koktajle, których próbowały dzieci z grupy IV (fanów kwaśnego zielonego było tyle samo co fanów tego słodkiego czekoladowego) oraz przepis na guacamole – doskonałego jako pasta do chleba lub jako przekąska z tacos/tortille.

 

 

Koktajl „zielona bomba” (koktajl dość kwaskowaty)

 

Składniki:

pół pokrojonego awokado

2 garście szpinaku

banan

sok z połowy cytryny

szklanka wody

 

Przepis:

Połączyć ze sobą połowę pokrojone na mniejsze kawałki awokado, szpinak, banana, szklankę wody i sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego!

 

 

Koktajl „Czekoladowa bomba” (słodki koktajl – uwaga, dodaje energii!)

 

½ awokado

1 banan

łyżka kakao

¾ ulubionego mleka roślinnego lub krowiego

 

połączyć obrane awokado z jednym bananem, dodać kakao i 3/4 szklanki ulubionego mleka. Jeśli koktajl jest zbyt rzadki, można dodać zmielone płatki owsiane.

(przypis pani redaktor: dla osób uczulonych na kakao: kakao można z powodzeniem zastąpić karobem. Jest delikatniejsze i nieco słodsze niż surowe gorzkie kakao.  Proporcje zamiennika: 1:1 )

 

Guacamole

 

1 miękkie (ale wciąż zielone)  awokado

sól

odrobina soku z limonki

pół ząbka czosnku (jeśli ktoś lubi – może dać cały)

opcjonalnie – pół małego pomidora (w okresie zimowym – z puszki)

 

Awokado oraz pozostałe składniki należy rozdrobnić widelcem i dobrze połączyć.