Ciekawe i bardzo smaczne połączenie smaku kokosa z jabłkami.
Co będziemy potrzebować:
300 ml mleka kokosowego
50 g nasion chia
1 łyżka miodu
2 duze jabłka (lub jedno jabłko i jedna gruszka)
1 łyżka wody
Przyprawy: imbir, cynamon, goździk
Przygotowanie:
- Wsypać chia do mleczka kokosowego i odstawić na minimum 30 minut do napęcznienia.
- Owoce pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Wrzucić na rozgrzana patelnię.
- Dodać przyprawy: 1 łyżeczka świeżego imbiru lub szczypta suszonego, pół łyżeczki cynamonu, 1-2 rozgniecione goździki.
- Podsmażać nie dłużej niż 2 minuty.
- Dodać łyżkę wody i dusić do miękkości.
- Takie ciepłe owoce można już przełożyć do miseczki z mlekiem kokosowym i chia lub:
- duszone owoce można zblendować na ciepły, przyjemny mus i polać jak sosem
- mleko kokosowe z chia można zostawić w tej formie lub zblendować na bardziej budyniową konsystencję uzyskując strukturę puddingu.
- Owoce oczywiście można skarmelizować dodając zamiast łyżki wody 2 łyżki miodu i smażyć do uzyskania karmelowej struktury.
- Oczywiście można dodać inne ulubione przyprawy, najlepiej z kategorii przypraw korzennych jak: anyż gwiaździsty, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, skórka pomarańczowa

