Szanowni Rodzice,

22.10.2024 w grupie III I IV odbędą się warsztaty kulinarne w ramach Projektu „Wrocławskie Przedszkolaki Zdrowo Fermentują” – dzieci będą KISIĆ KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ.

Prosimy rodziców grupy III i IV o przyniesienie w tym dniu następujących rzeczy:

– litrowy słoik z wieczkiem zakręcamy (umyty, wyparzony, podpisany. proszę nie wkładać do niego warzyw)

– ½   kapusty pekińskiej umytej i posiekanej

– 2 obrane i umyte marchewki (mogą być z nacią)

– ½ główki czosnku (obrany)

– 1 malutkie jabłko (proszę upewnić się że wejdzie do słoika)

-kilka owoców żurawiny suszonej

Celem warsztatów jest rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia, w szczególności wykorzystania warzyw i owoców do przetworów, a także zachęcanie do jedzenia nowych

pokarmów poprzez ekspozycję na warzywa i owoce (oglądanie, wąchanie, smakowanie).

Więcej o projekcie: https://przedszkole61.edu.wroclaw.pl/index.php/wroclawskie-przedszkolaki-zdrowo-fermentuja/

O zaletach jedzenia kiszonek: https://zdrowyferment.pl/2023/01/09/poznaj-zalety-jedzenia-kiszonek/

 

Poniżej przepis na kiszonkę, którą dziecko przyniesie do domu – proszę się upewnić, że nic nie wypływa ponad solankę (najlepiej czymś obciążyć przed ustawieniem w miejsce

fermentowania):

Kiszona kapusta pekińska

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 2 szt. marchewki z krótką natką
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • Kilka owoców żurawiny

Na 1 litr wody ponad 1 łyżka soli (łyżka i troszkę). Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.

Pozdrawiamy

Ewa Domagała i Aneta Banasiak