Szanowni Rodzice,
22.10.2024 w grupie III I IV odbędą się warsztaty kulinarne w ramach Projektu „Wrocławskie Przedszkolaki Zdrowo Fermentują” – dzieci będą KISIĆ KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ.
Prosimy rodziców grupy III i IV o przyniesienie w tym dniu następujących rzeczy:
– litrowy słoik z wieczkiem zakręcamy (umyty, wyparzony, podpisany. proszę nie wkładać do niego warzyw)
– ½ kapusty pekińskiej umytej i posiekanej
– 2 obrane i umyte marchewki (mogą być z nacią)
– ½ główki czosnku (obrany)
– 1 malutkie jabłko (proszę upewnić się że wejdzie do słoika)
-kilka owoców żurawiny suszonej
Celem warsztatów jest rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia, w szczególności wykorzystania warzyw i owoców do przetworów, a także zachęcanie do jedzenia nowych
pokarmów poprzez ekspozycję na warzywa i owoce (oglądanie, wąchanie, smakowanie).
Więcej o projekcie: https://przedszkole61.edu.wroclaw.pl/index.php/wroclawskie-przedszkolaki-zdrowo-fermentuja/
O zaletach jedzenia kiszonek: https://zdrowyferment.pl/2023/01/09/poznaj-zalety-jedzenia-kiszonek/
Poniżej przepis na kiszonkę, którą dziecko przyniesie do domu – proszę się upewnić, że nic nie wypływa ponad solankę (najlepiej czymś obciążyć przed ustawieniem w miejsce
fermentowania):
Kiszona kapusta pekińska
- ½ kapusty pekińskiej
- 2 szt. marchewki z krótką natką
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- Kilka owoców żurawiny
Na 1 litr wody ponad 1 łyżka soli (łyżka i troszkę). Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.
Pozdrawiamy
Ewa Domagała i Aneta Banasiak