Drodzy Rodzice,

14.03.2025 grupa III I IV będą KISIĆ CUKINIĘ.

Rodziców dzieci z tych grup prosimy o zaopatrzenie dziecka w tym dniu o następujące składniki:

– wyparzonego LITROWEGO słoika z zakrętką

-2 małe dobrze umyte, obrane i pokrojone w słupki cukinie (plus jeden kawałek na spróbowanie)

-2 ząbki obranego czosnku

-2 liście laurowe

-2 ziarna ziela angielskiego

-parę ziaren pieprzu.

 

Przypominamy, aby spakować składniki osobno (nie do słoika). Wszystko będzie zalewane podczas zajęć solanką (łyżka i troszkę soli na litr wody). Sól mamy w grupach.

 

Celem warsztatów jest rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia, w szczególności wykorzystania warzyw i owoców do przetworów, zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się.

 

Kiszonka jest inspirowana Projektem Wrocławskie Przedszkolaki Zdrowo Fermentują.

Więcej o  projekcie: https://przedszkole61.edu.wroclaw.pl/index.php/wroclawskie-przedszkolaki-zdrowo-fermentuja/

 

Organizacja warsztatów w Przedszkolu nr 52:

Ewa Domagała, Tetiana Sorokina, Edyta Kędzierska