Drodzy Rodzice,
14.03.2025 grupa III I IV będą KISIĆ CUKINIĘ.
Rodziców dzieci z tych grup prosimy o zaopatrzenie dziecka w tym dniu o następujące składniki:
– wyparzonego LITROWEGO słoika z zakrętką
-2 małe dobrze umyte, obrane i pokrojone w słupki cukinie (plus jeden kawałek na spróbowanie)
-2 ząbki obranego czosnku
-2 liście laurowe
-2 ziarna ziela angielskiego
-parę ziaren pieprzu.
Przypominamy, aby spakować składniki osobno (nie do słoika). Wszystko będzie zalewane podczas zajęć solanką (łyżka i troszkę soli na litr wody). Sól mamy w grupach.
Celem warsztatów jest rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia, w szczególności wykorzystania warzyw i owoców do przetworów, zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się.
Kiszonka jest inspirowana Projektem Wrocławskie Przedszkolaki Zdrowo Fermentują.
Więcej o projekcie: https://przedszkole61.edu.wroclaw.pl/index.php/wroclawskie-przedszkolaki-zdrowo-fermentuja/
Organizacja warsztatów w Przedszkolu nr 52:
Ewa Domagała, Tetiana Sorokina, Edyta Kędzierska