Szanowni Państwo,

zaczynamy naszą podróż od przepisów na pyszności prosto od naszej pani koordynator promocji zdrowia w przedszkolu, pani Ewy:

  1. Jaglany budyń – z żółtkiem jaja – bez mleka i bez mąki.

Składniki: – 60 g prażonej kaszy jaglanej (ok.1/4 szklanki), – 2 szklanki wody, – 3 łyżki pasty kokosowej, – szczypta cynamonu, – 1 łyżka oleju kokosowego, – 1 łyżka miodu, – ulubione owoce lub konfitura.

Przygotowanie:

Podpraż kaszę jaglaną na suchej patelni. Przełóż do wysokiego rondla, zalej kaszę wodą, dodaj pastę i olej kokosowy, cynamon i miód. Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok.15 minut. Gdy jest gotowa, zblenduj i dodaj żółtko jaja.

 

  1. Fit nocny pudding chia

Składniki:

400 ml mleczka kokosowego (puszka)

30 g nasion chia ( 3 łyżki)

1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon

Sos wiśniowy:

200 g mrożonych wiśni

10 g nasion chia ( 1 łyżka)

(opcjonalnie) łyżeczka cukru, cukru kokosowego lub ksylitolu

Dodatkowo:

garść borówek

Przygotowanie:

Pudding przygotowuje się poprzedniego dnia, wieczorem. Zalej nasiona chia mlekiem kokosowym, dodaj ekstraktu z wanilii i dobrze wymieszaj (warto wymieszać jeszcze raz po kwadransie). Mrożone wiśnie przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika, do całkowitego rozmrożenia owoców. Jeżeli wolisz słodszy deser, możesz dodatkowo dosłodzić wiśnie, dodając łyżeczkę cukru, cukru kokosowego lub ksylitolu. Zblenduj rozmrożone wiśnie. Dodaj do nich nasionka chia i mieszaj przez około minutę. W małych słoiczkach lub szklaneczkach układaj na przemian masę kokosową z chia i sos wiśniowy. Górę udekoruj świeżymi borówkami.

Zamiast mrożonych wiśni można użyć innych owoców lub pulpy z mango (polecam!). Można zamienić mleko kokosowe na jakiekolwiek inne – z rzadszą konsystencją także wyjdzie, ale będzie mniej puddingowe. W przypadku braku czasu można deser wlać do szklanek i tylko ozdobić sosem po wierzchu. Generalnie ogranicza nas tylko wyobraźnia…

 

  1. Nocna owsianka z cynamonem i jagodami goji

Składniki (1 duża porcja):

Płatki owsiane górskie 12 łyżek

Jagody goji 2 łyżki

Napój owsiany 500 ml

Skyr 200 g

Orzechy (ulubione) 2 łyżki

Cynamon 1 łyżeczka

Owoce do podania: maliny, jeżyny 150 g

Mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Owsiankę przygotowuje się poprzedniego dnia, wieczorem.

Płatki i jagody goji wsyp do miski, wlej napój owsiany. Dodaj 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na noc. Oczywiście owsianka będzie gotowa już po 2-3 godzinach, więc możesz przygotować ją też na podwieczorek lub kolację. Taka owsianka to odżywczy i pyszny pomysł nie tylko na śniadanie. Owsiankę wyjmij z lodówki. Podziel na porcje. Dodaj skyr i owoce, posyp orzechami i resztą cynamonu, udekoruj miętą.

 

  1. Morelowe pralinki (zero pieczenia)

Składniki:

120 g moreli (najlepiej niesiarkowanych)

25 g wiórków kokosowych

50 g orzechów nerkowca

2 łyżeczki nasion chia

2.5 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

Zblenduj morele z syropem, wiórkami, chią i orzechami na gładką masę.

Uformuj kuleczki i odstaw do lodówki na godzinę, aby stężały. Można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub okruszkach orzechów

 

 

  1. Piernikowe kuleczki (zero pieczenia)

Składniki:

200 g daktyli

100 g płatków owianych górskich (niepełna szklanka)

3 szklanki dowolnych orzechów (użyłam nerkowców i macadamia)

3 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki ksylitolu

łyżeczka gorzkiego kakao

szczypta soli

pół łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatałowej

szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Płatki owsiane mielimy i przesypujemy do miski, następnie mielimy orzechy. Po 30 minutach odlewamy wodę z daktyli i miksujemy na gładką masę.  Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i miksujemy aż składniki się połączą. Lepimy kuleczki i obtaczamy w wybranych przez siebie dodatkach (płatki migdałowe, kakao, wiórki kokosowe).

Przechowujemy w lodówce lub mrozimy.

 

 

  1. Szybkie czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli (nikt nie wyczuje smaku fasoli!)

Składniki (na ok.10 muffinek):

puszka czerwonej fasoli

2 jajka

5 łyżek ksylitolu (można dodać więcej o 1-2 łyżki :)))

bardzo dojrzały banan

4-5 łyżki kakao lub 3 łyżki kakao i 2 łyżki karobu

łyżeczka proszku do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady min. 70% zawartości kakao

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

 

Przygotowanie:

Fasolę dokładnie przepłucz, aż przestanie się pienić. Zalej zimną wodą i zostaw na noc lub kilka godzin, po czym ponownie przepłucz. Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady zmiksuj na gładką masę, czekoladę pokrój w kostkę dorzuć do masy.

Tak powstałą masę przelej do foremek (np. silikonowych).

W tym momencie najlepiej spróbuj masy, powinna być na prawdę bardzo słodka, jeśli nie jest, dosłódź ksylitolem, bo po upieczeniu babeczki będą troszkę mniej słodkie.

Piekarnik nastaw na 180 stopni, babeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz na termoobiegu przez około 25 minut. Do suchego patyczka, można bez patyczka – po 25 minutach wyłączyć piekarnik, lekko go uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia babeczek.

 

 

  1. Domowe lody jogurtowe z jagodami

Składniki (na 6 lodów):

1/2 szklanki jagód lub truskawek/borówek (owoce sezonowe lub mrożone)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 duży, dojrzały banan

Przygotowanie:

Jagody (lub inne wybrane owoce), banana i jogurt zblendować. Powstałą masę porozlewać do foremek na lody lub do kubeczków po jogurcie i umieścić w nich patyczki. Wstawić wypełnione foremki do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.

 

  1. Domowe lody bananowo-orzechowe

Składniki (dla 3 osób):

2 bardzo dojrzałe banany (w kropki idealne!)

2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić w plastry i zamrozić. Następnie zblendować, dodać masło orzechowe i zblendować ponownie. Można podawać lub zamrozić na później.

Można zrobić wariacje z mlekiem roślinnym, kakao lub chałwą.