Bez glutenowo i mało alergicznie. Ciasteczka ryżowe na każdą okazję i dla każdego!

Są szybkie w wykonaniu i przepyszne!

Przepis podstawowy:

200 g mąki ryżowej

100g zimnego masła lub margaryny

35g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia (jest też fajny bezglutenowy, sama używam)

1 jajo

Przygotowanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy.
  2. Dodać cukier i wymieszać suche.
  3. Wrzucić masło(lub margarynę), pokroić i szybko rozetrzeć palcami z mąką.
  4. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
  5. Włożyć do lodówki na min. 30minut.
  6. Wyjąć i pokroić na plasterki.
  7. Przełożyć na blachę i delikatnie spłaszczyć.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut do złotego koloru
  9. Poczekać aż przestygnąć i schrupać z przyjemnością!

Dodatki:

  1. Na zdjęciu są ciasteczka z dodatkiem rozmarynu i cytryny: 2-3 łyżeczki rozmarynu, najlepiej zmielonego, oraz łyżeczka soku z cytryny dodać bezpośrednio do zagniatanego ciasta.
  2. Można dodać, co tylko dusza i kubki smakowe zapragną! U mnie pojawiły się takie smaki jak: lawendowe, różane, miętowe, pokrzywowe, karobowe i czekoladowe.

Uwagi:

  1. dla osób uczulonych na białko jaja: można dać tylko żółtko. ciasteczka są bardziej kruche.
  2. dla osób uczulonych na jajka kurze lub na diecie wegańskiej: jajko z powodzeniem można zastąpić zmielonym i lekko namoczonym siemieniem lnianym(ok.15minut)
  3. proces chłodzenia zależy od użytego tłuszczu: dla masła wystarczy 30 minut, a margaryna lepiej żeby poleżała ok. 45mint, nawet do godziny, wtedy łatwiej kroić, lub włożyć margarynowe na 30 minut do zamrażarki.
  4. Oczywiście można ciasto lekko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty!