Bez glutenowo i mało alergicznie. Ciasteczka ryżowe na każdą okazję i dla każdego!
Są szybkie w wykonaniu i przepyszne!
Przepis podstawowy:
200 g mąki ryżowej
100g zimnego masła lub margaryny
35g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jest też fajny bezglutenowy, sama używam)
1 jajo
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy.
- Dodać cukier i wymieszać suche.
- Wrzucić masło(lub margarynę), pokroić i szybko rozetrzeć palcami z mąką.
- Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
- Włożyć do lodówki na min. 30minut.
- Wyjąć i pokroić na plasterki.
- Przełożyć na blachę i delikatnie spłaszczyć.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut do złotego koloru
- Poczekać aż przestygnąć i schrupać z przyjemnością!
Dodatki:
- Na zdjęciu są ciasteczka z dodatkiem rozmarynu i cytryny: 2-3 łyżeczki rozmarynu, najlepiej zmielonego, oraz łyżeczka soku z cytryny dodać bezpośrednio do zagniatanego ciasta.
- Można dodać, co tylko dusza i kubki smakowe zapragną! U mnie pojawiły się takie smaki jak: lawendowe, różane, miętowe, pokrzywowe, karobowe i czekoladowe.
Uwagi:
- dla osób uczulonych na białko jaja: można dać tylko żółtko. ciasteczka są bardziej kruche.
- dla osób uczulonych na jajka kurze lub na diecie wegańskiej: jajko z powodzeniem można zastąpić zmielonym i lekko namoczonym siemieniem lnianym(ok.15minut)
- proces chłodzenia zależy od użytego tłuszczu: dla masła wystarczy 30 minut, a margaryna lepiej żeby poleżała ok. 45mint, nawet do godziny, wtedy łatwiej kroić, lub włożyć margarynowe na 30 minut do zamrażarki.
- Oczywiście można ciasto lekko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty!