Drodzy Rodzice,

23.06.2025 grupa III I IV będą mieć ostatnie już w tym roku warsztaty kulinarne, podczas których będą uczyły się jak zrobić OCET Z JABŁEK.

 

Dzieci z tych grup prosimy o przyniesienie w tym dniu:

  • wyparzonego LITROWEGO słoika z zakrętką,
  • 3 średnie, porządnie umyte jabłka – w ćwiartkach, ze skórką, bez gniazd,
  • 2 łyżki cukru

 

Wskazówki jak postępować, by uzyskać ocet z jabłek, znajdą Państwo na etykietach słoików.

Celem warsztatów jest rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia, w szczególności wykorzystania warzyw i owoców do przetworów.

Pomysł na zajęcia pochodzi z Projektu Wrocławskie Przedszkolaki Zdrowo Fermentują. Więcej o projekcie: https://przedszkole61.edu.wroclaw.pl/index.php/wroclawskie-przedszkolaki-zdrowo-fermentuja/

Zapraszamy do zapoznania się z projektem i przepisami na kiszonki, w tym przepis na kiszoną cytrynę, który zamieniliśmy na kiszony czosnek/kiszoną cukinię.

 

Mamy nadzieję, że kiszonki Państwu smakowały. Zachęcamy do robienia tych przetworów w domu – to inwestycja w Wasze zdrowie. Zapraszamy do dzielenia się przepisami na ulubione kiszonki, dzielenia się doświadczeniami z kiszonkami oraz pomysłami na pozostałe zajęcia kulinarne.

 

Z pozdrowieniami,

sprawczynie zdrowego fermentowania w przedszkolu

  • Ewa Domagała, Edyta Kędzierska, Tetiana Sorokina