Aromatyczny krem z dyni
kilo dyni (najlepsza piżmowa lub hokkaido)
25 dag ziemniaków
1 pomidor lub pół puszki pomidorów
1,5 szklanki bulionu
puszka mleka kokosowego
oliwa
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
¼ gałki muszkatołowej
odrobina pieprzu
pół łyżeczki startego imbiru
pestki dyni lub słonecznika
Dynię, ziemniaki, cebulkę, pomidor umyć, pokroić, skropić lekko oliwą i upiec w piekarniku do miękkości. Dynię obrać z twardej skórki.
Wszystkie warzywa zalać bulionem, dodać przyprawy i starty czosnek, gotować ok. 10 minut z mlekiem kokosowym, dosolić wedle uznania. Całość zblendować.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi zupę-krem. Smacznego!