Aromatyczny krem z dyni

 

kilo dyni (najlepsza piżmowa lub hokkaido)

25 dag ziemniaków

1 pomidor lub pół puszki pomidorów

1,5 szklanki bulionu

puszka mleka kokosowego

oliwa

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka kurkumy

¼ łyżeczki cynamonu

¼ gałki muszkatołowej

odrobina pieprzu

pół łyżeczki startego imbiru

pestki dyni lub słonecznika

 

Dynię, ziemniaki, cebulkę, pomidor umyć, pokroić, skropić lekko oliwą i upiec w piekarniku do miękkości. Dynię obrać z twardej skórki.

Wszystkie warzywa zalać bulionem, dodać przyprawy i starty czosnek, gotować ok. 10 minut z mlekiem kokosowym, dosolić wedle uznania. Całość zblendować.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi zupę-krem. Smacznego!