Crumble with plum and ice cream in a red brazier with spoons on a napkin, plums and mint on dark wooden board background

Śliwki ukochane pod migdałową kruszonką

 

Tego nie wolno odkładać na potem – kiedy robi się bardzo zimno, śliwki znikają ze sklepów…

Z kruszonką wolno eksperymentować – wedle życzenia można zamienić słodzidło na inne (ksylitol, erytrytol, w ostateczności brązowy cukier), można dodać startej skórki pomarańczy do kruszonki, zamienić masło na olej kokosowy (wtedy mamy wersję wegańską), można pominąć płatki owsiane, a mąki migdałowej dodać więcej. Jedno jest pewne – chcecie zapiekać śliwki i chcecie posypać obficie cynamonem! Poprawa nastroju murowana.

 

Przepis:

śliwki (pół kilo-kilo) – wypestkować, przekroić na pół

mąka migdałowa (lub migdały lekko zmielone) – pół szklanki

mąka owsiana (lub płatki lekko zmielone) – pół szklanki

ksylitol – ¼ szklanki

cynamon – 1łyżeczka

masło – ¼ kostki

 

Śliwki ułożyć w formie żaroodpornej, zarobić kruszonkę z pozostałych składników i posypać śliwki. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez 20 minut.

Smacznego!