Śliwki ukochane pod migdałową kruszonką
Tego nie wolno odkładać na potem – kiedy robi się bardzo zimno, śliwki znikają ze sklepów…
Z kruszonką wolno eksperymentować – wedle życzenia można zamienić słodzidło na inne (ksylitol, erytrytol, w ostateczności brązowy cukier), można dodać startej skórki pomarańczy do kruszonki, zamienić masło na olej kokosowy (wtedy mamy wersję wegańską), można pominąć płatki owsiane, a mąki migdałowej dodać więcej. Jedno jest pewne – chcecie zapiekać śliwki i chcecie posypać obficie cynamonem! Poprawa nastroju murowana.
Przepis:
śliwki (pół kilo-kilo) – wypestkować, przekroić na pół
mąka migdałowa (lub migdały lekko zmielone) – pół szklanki
mąka owsiana (lub płatki lekko zmielone) – pół szklanki
ksylitol – ¼ szklanki
cynamon – 1łyżeczka
masło – ¼ kostki
Śliwki ułożyć w formie żaroodpornej, zarobić kruszonkę z pozostałych składników i posypać śliwki. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez 20 minut.
Smacznego!