Awokado
Awokado to tzw. superfood – zawiera tyle składników odżywczych, że uwzględnienie go w diecie oznacza dobro dla naszego zdrowia. Codzienne jedzenie awokado może pozytywnie wpłynąć na zdrowie, m.in. dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i wspierają pracę serca. Owoc ten poprawia również pracę układu pokarmowego, gdyż zawiera dużo błonnika wspomagającego jelita. Dostarcza też antyoksydantów korzystnie wpływających na skórę, wzrok i ogólną odporność.
Ponieważ samo awokado ma neutralny smak, stanowi doskonałą bazę do koktajli i past kanapkowych (choć są także fani awokado, które traktują jak masło do chleba). Poniżej dwa koktajle, których próbowały dzieci z grupy IV (fanów kwaśnego zielonego było tyle samo co fanów tego słodkiego czekoladowego) oraz przepis na guacamole – doskonałego jako pasta do chleba lub jako przekąska z tacos/tortille.
Koktajl „zielona bomba” (koktajl dość kwaskowaty)
Składniki:
pół pokrojonego awokado
2 garście szpinaku
banan
sok z połowy cytryny
szklanka wody
Przepis:
Połączyć ze sobą połowę pokrojone na mniejsze kawałki awokado, szpinak, banana, szklankę wody i sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego!
Koktajl „Czekoladowa bomba” (słodki koktajl – uwaga, dodaje energii!)
½ awokado
1 banan
łyżka kakao
¾ ulubionego mleka roślinnego lub krowiego
połączyć obrane awokado z jednym bananem, dodać kakao i 3/4 szklanki ulubionego mleka. Jeśli koktajl jest zbyt rzadki, można dodać zmielone płatki owsiane.
(przypis pani redaktor: dla osób uczulonych na kakao: kakao można z powodzeniem zastąpić karobem. Jest delikatniejsze i nieco słodsze niż surowe gorzkie kakao. Proporcje zamiennika: 1:1 )
Guacamole
1 miękkie (ale wciąż zielone) awokado
sól
odrobina soku z limonki
pół ząbka czosnku (jeśli ktoś lubi – może dać cały)
opcjonalnie – pół małego pomidora (w okresie zimowym – z puszki)
Awokado oraz pozostałe składniki należy rozdrobnić widelcem i dobrze połączyć.

