Czas przygotowań do świąt to dla niektórych czas wyzwań. Zwłaszcza tych dietetycznych. Któż by nie chciał chrupnąć pachnącego świętami pierniczka? Każdy. Tyle, że w większość pierniczki składają się z mąki pszennej i cukru…

Przybywam więc z pomocą!

Oto autorski, wypróbowany przepis na bezglutenowe pierniczki bez kakao, które też może niektórych uczulać.

Składniki:

500g mąki ryżowej

1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego

5 jajek

2 łyżki wody

4 łyżki melasy trzcinowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika lub świeżo mielona własna kompozycja przypraw korzennych

200g masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
  2. Roztopić masło i przestudzić.
  3. Wbić jaja, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  4. Konsystencja może być dość rzadka, ale się tym nie przejmować, taka luźna ma być.
  5. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w spokoju na 24 godziny.
  6. Zagnieść ciasto i w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki, choć powinno być związane przez pęczniejące siemię lniane.
  7. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Oczywiście do stempelków ciasto musi być grubsze około 2 cm.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
  9. Nie schrupać wszystkich od razu!

 

 

 

Przepis oraz zdjęcie autorstwa pani Marzeny- referentki.