Czas przygotowań do świąt to dla niektórych czas wyzwań. Zwłaszcza tych dietetycznych. Któż by nie chciał chrupnąć pachnącego świętami pierniczka? Każdy. Tyle, że w większość pierniczki składają się z mąki pszennej i cukru…
Przybywam więc z pomocą!
Oto autorski, wypróbowany przepis na bezglutenowe pierniczki bez kakao, które też może niektórych uczulać.
Składniki:
500g mąki ryżowej
1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
5 jajek
2 łyżki wody
4 łyżki melasy trzcinowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika lub świeżo mielona własna kompozycja przypraw korzennych
200g masła klarowanego
Przygotowanie:
- Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
- Roztopić masło i przestudzić.
- Wbić jaja, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
- Konsystencja może być dość rzadka, ale się tym nie przejmować, taka luźna ma być.
- Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w spokoju na 24 godziny.
- Zagnieść ciasto i w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki, choć powinno być związane przez pęczniejące siemię lniane.
- Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Oczywiście do stempelków ciasto musi być grubsze około 2 cm.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
- Nie schrupać wszystkich od razu!
Przepis oraz zdjęcie autorstwa pani Marzeny- referentki.

